Veel mensen zijn onzeker over hoelang hun woning op het aardgas blijft aangesloten en of ze de energierekening in de toekomst kunnen blijven betalen. Wij zetten ons in voor een sociaal, duurzaam en betaalbare energievoorziening! De veranderingen die nodig zijn, moeten sociaal en eerlijk gebeuren. Wij vinden dat stadverwarming niet op kolen of gas mag worden gestookt. In 2050 moet Nederland een volledig duurzame energievoorziening hebben en volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Om dat te bereiken is het nodig dat het energieverbruik daalt, dat er meer duurzame energie wordt opgewekt en dat energie waar mogelijk zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Hierbij speelt de gemeente een grote rol.
Wij voorzien zoveel mogelijk dakoppervlak van zonnepanelen, mits dat past in de omgeving en nemen hindernissen bij bijvoorbeeld huurhuizen en appartementen zoveel mogelijk weg. Wij zijn voor zonnevelden die doordacht in het landschap worden ingepast en kleinschaligheid daarvan.
Ook windenergie is nodig voor de overgang naar duurzame energie. Wij willen dat er windmolens geplaatst worden langs de A12 in het verlengde van de bestaande windmolens. Initiatieven voor windmolens van- en voor omwonenden geven wij ruimte en ondersteuning.
Wij steunen de aanleg van een “warmterotonde”. Met restwarmte uit de industrie kunnen we warmte leveren aan woonwijken, tuinbouw en andere bedrijven zodat die geen aardgas meer nodig hebben. Bij nieuwbouw van bedrijven, waaronder glastuinbouw, eisen we energieneutraliteit als dat met de beschikbare middelen mogelijk is.