In de buurt
De gemeente heeft de verantwoordelijkheid gekregen voor een groot deel van de zorg. Wij vinden dat de organisatiekosten laag moeten blijven, waardoor zoveel mogelijk van de beschikbare gelden ingezet kunnen worden ten behoeve van de zorg aan inwoners zelf. Bovendien vinden wij dat er geen wachtlijsten moeten zijn voor specialistische- en langdurige zorg.
Wij zetten in op preventie en betaalbaarheid. Het aanbieden van goede preventieve zorg leidt op de langere termijn tot een kostenbesparing. Dit omdat preventieve zorg in een vroeg stadium de vraag naar zwaardere of intensievere hulp in de toekomst vermindert. Stichting Zo! kan door de centrale toegang en samenwerking met andere partijen zoals zorgverleners, scholen en instanties bijdragen aan meer preventie.
Iedereen binnen onze gemeente moet mee kunnen blijven doen in de maatschappij. Het is daarom belangrijk dat inwoners, wanneer nodig, gebruik kunnen maken van hulpmiddelen, huishoudelijke hulp en bijgestaan worden om de juiste instanties te vinden. Wij zijn voor een inkomenstoets bij het verstrekken van deze hulp.
Eenzaamheid is vaak een onzichtbaar probleem dat voorkomt in alle leeftijdsgroepen. Wij willen eenzaamheid verminderen door inwoners, die hieraan behoefte hebben sociale contactmogelijkheden te bieden.
Voor ouderen
In onze samenleving komen steeds meer ouderen. Dit vraagt om een samenleving die we zodanig inrichten dat ouderen zo lang als zij willen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Dit betekent, dat we ons inzetten voor levensbestendige woningen en voor het realiseren van wooncomplexen in “de stijl van een Knarrenhof”.
Dit vraagt ook om gemeentelijke beleid dat mantelzorgers ondersteunt. Vanwege de toenemende gevallen van dementie is voldoende aandacht noodzakelijk voor bewustwording- en preventieve maatregelen waardoor er meer begrip ontstaat voor de problematiek van dementerenden en hun naasten. Daarbij hoort ook dat we mogelijkheden bieden zodat zij ook zo lang mogelijk blijven deelnemen aan het maatschappelijke leven.